HPGD “Zoranić” pod dirigentskom palicom Tomislava Košte nastupa u crkvi sv. Franje Asiškog u Čapljini

 

Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić mješoviti je pjevački zbor koji u cijelosti djeluje na bazi amaterskog rada. Društvo je isprva djelovalo kao dio Hrvatskog društva Sokol, a od 1908. godine izdvaja se kao samostalno.
Tijekom svoje iznimno bogate povijesti Zoranić je djelovao kroz različite vokalne i instrumentalne sastave, a s vremenom se orijentira na isključivo vokalni izričaj. Uloga ovog Društva u glazbenom i uopće kulturnom životu Zadra i šire zadarske regije je nezamjenjiva, a zbog svog bogatog i uspješnog djelovanja postao je dio hrvatske kulturne povijesti. Za svoj rad je dobio priznanja Grada Zadra, Zadarske županije i Hrvatskog sabora kulture.
U svom dugogodišnjem iznimno uspješnim djelovanju Zbora je osvajao brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima. 1995. na natjecanju u njemačkom gradu Zwickau, pored srebrne plakete, Zoranićev zbor pod ravnanjem tadašnjeg maestra Antuna Doličkog, osvaja i posebnu nagradu za najbolju izvedbu skladbe 20. stoljeća – “Zora puca” Igora Kuljerića. Nagrade se donose i s drugih natjecanja, zbor redovito sudjeluje na natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova (Zadar, Rijeka, Zagreb, Novi Vinodolski, Novigrad Istarski), na inozemnima (Beč, Budimpešta, Veszprem, Bratislava) kao i na Danima duhovne glazbe Cro Patria u Splitu.
Tijekom 2017. bilježi uspjehe na međunarodnim natjecanjima. Tako je u Herceg Novom Zbor osvojio brončanu plaketu, a na 1. Međunarodnom natjecanju zborova Istria Cantat u Puli zlatnu plaketu. Nadalje, u svibnju ove godine na Međunarodnom natjecanju zborova u Zadru Zoranić je osvojio treću nagradu. Na Smotri hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju u listopadu ove godine Zbor je osvojio srebrnu plaketu.
U suradnji s hrvatskim zajednicama i katoličkim misijama gostuje u inozemstvu, a posljednjih nekoliko godina u San Marinu, Berlinu, Dublinu, Bruxellesu, Parizu, Londonu, Tivtu, Ljubljani, Beču…
Zbor Zoranić ove godine slavi veliku obljetnicu – 110 godina djelovanja, što ga svrstava u red najstarijih amaterskih društava u Hrvatskoj.
Od rujna 2016. Zborom dirigira dr. sc. Tomislav Košta.

 

TOMISLAV KOŠTA rođen je u Zadru 1981. godine gdje završava osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. Godine 2004. diplomira na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ u Zagrebu, a godine 2012. stječe naslov doktora znanosti iz područja glazbene pedagogije na Akademiji za glazbu, Sveučilišta u Ljubljani. Nastavnik je na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja, Sveučilišta u Zadru, gdje predaje nekoliko glazbenih kolegija. Dugi niz godina je bio dirigent Gradske glazbe Zadar i umjetnički voditelj nekoliko dalmatinskih klapa. Od 2014. godine umjetnički je ravnatelj Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova u Zadru. Dirigent je Akademskog pjevačkog zbora Sveučilišta u Zadru od 2015. godine, a dirigentom HPGD-a Zoranić postaje u rujnu 2016. godine.

 

Ivan Štorić rođen je 1993. godine u Neviđanima na otoku Pašmanu. Osnovnu glazbenu školu pohađao je u Biogradu u klasi prof. Tatjane Jergan Botunac, srednju u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru u klasi prof. Elizabet Novak te studij klavira na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Olge Cinkoburove.
Za vrijeme školovanja održao je nekoliko recitala te sudjelovao na brojnim natjecanjima osvajajući nagrade kao solist i u komornim sastavima.
Nakon završetka studija 2016. godine zapošljava se u Osnovnoj glazbenoj školi Biograd na moru, a od 2017. radi kao nastavnik klavira u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru.

 

PROGRAM KONCERTA:

 

KRSTO ODAK (1888 – 1965):                               Hvali duše moja

Svrši stopi moje

 

TOMÁS LUIS DE VICTORIA (1548 – 1611):          Jesu dulcis memoria

 

IGOR KULJERIĆ (1938 – 2006):                          Galiotova pesan

 

CAMILLE SAINT – SAËNS (1935 – 1921):            Tantum Ergo

Ave Maria

 

DOBRI HRISTOV (1875 – 1941):                         Blagoslovi, duše moja, Gospoda

 

EDVARD GRIEG (1843 – 1907):                           Ave maris Stella

 

JOHN RUTTER (1947):                                        Gloria Parti (Iz ‘Magnificat’)

 

Dirigent: Tomislav Košta

Klavir: Ivan Štorić