VIDEO | Održana večer klasične harmonike

 

Na koncertu koji je održan u subotu u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini pod našom organizacijom predstavili su se akordeonisti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, umjetnici iza kojih stoji preko stotinu nagrada na nenormiranim međunarodnim natjecanjima kao i preko 500 koncerata. Trio akordeonista koji nosi simboličan naziv „Inat” svoje djelovanje na BiH sceni započeo je 2016. godine kao projekt studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Azmira Halilovića, Danijela Lovrića i Asmira Hamzića pod rukovodstvom prof. dr. Belme Šarančić. Ono što je započelo kao studentski projekt, veoma brzo je preraslo okvire kabineta akademije zauzelo mnoge umjetničke pozornice širom BiH kao regije. U 5 godine postojanja, Inat trio je ostvario preko 90 javnih nastupa. Osvojili su mnogobrojna priznanja i nagrade, od kojih se mogu istaknuti: Internacionalno natjecanje harmonikaša PIF Castelfidardo (Italija) 4. mjesto, Festival Bela Panthy Slavonski Brod (Hrvatska) 1. mjesto, Harmonika Fest Tivat (Crna Gora) – 1. mjesto, Svjetski trofej harmonike, Loule (Portugal) 3. mjesto, Akkordeon Fest Graz (Austrija) -1. mjesto, Muzičko proleće Smederevo (Srbija) 1. mjesto. Članovi sastava se ističu i kao solisti sa brojnim osvojenim priznanjima nagradama.

 

Program kojim su se predstaviti publici predstavljaju transkripcije i originalno pisana djela akordeonističke literature.
Tako je trio Inat izveo transkripciju djela Antonia Vivaldia, „Ljeto” III. stavak iz ciklusa „Četiri godišnja doba”, djelo koje je obrađeno za mnoge kako klasične tako i nestandardne sastave, dok ga trio Inat po prvi put u BiH predstavlja obrađenog za trio harmonika. Djelo „Fatum” ukrajinskog bajaniste i skladatelja Viadimira Zublekog čini standardni repertoar mnogih akordeonističkih tria, s obzirom da sadrži koloritne folkorne citate utkane u iznimno virtuozne tehničke zahtjeve svih dionica dok djelo „Mutta” finskog kompozitora Jukke Tinesuua, iako nastalo u bliskom vremenskom period kao „Fatum”, na posve drugačiji način tretira fon harmonike te suvremenim tehnikama predstavlja njenu ritmičku i tonsku virtuoznost.

 

Redoslijed izvođenja bio je:

 

Danijel Lovrić

Franck Angelis: Interieur

Azmir Halilović

Sergej Voytenko: Revelation
Wjatscheslaw Semjonov: Sonata No 1 III Presto ritmico

Trio INAT

Antonio Vivaldi: Ljeto (iz ciklusa Četiri godišnja doba) III Presto
Vladimir Zubitsky: Sonata „Fatum”
II Presto
III Lento dolorosa/Allegro nervoso/Lento e corale finale

Jukka Tiensuu: Mutta

Gorka Hermo: Ka Mate

 

Snimku cijelog koncerta možete pogledati OVDJE.