FOTO | Služena sveta misa za sve ubijene Čapljince u drugom svjetskom ratu i poraću

 

Večeras je u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini služena sveta misa za sve ubijene Čapljince u drugom svjetskom ratu i poraću. Ovom misom čapljinski franjevci se prisjećaju svih stradalih u spomenutom ratu a posebno svojih Čapljinaca, tadašnjeg župnika fra Petra Sesara i časne sestre Regine Milas.

 

U Drugom svjetskom ratu (1941-1945) Čapljina je doživjela teška stradanja. Posebno su ta stradanja bila intenzivna 1945. godine kada su se stradali brojali ne u desetcima nego u stotinama i tisućama. Svatko je brojao svoje mrtve, tražio i/ili čekao svoje nestale. Umjesto odgovora na brojna pitanja, nametnuta je nepravedna šutnja. I tako desetljećima.

 

Ipak, danas o njima možemo i moramo govoriti, istraživati, za istinom tragati, od zaborava ih otrgnuti. Mi u Čapljini to već godinama činimo s dubokim ljudskim pijetetom i vjerničkom molitvom. Iskreno se nadamo da će jednoga dana Čapljina imati svoj DAN SJEĆANJA za sve stradale Čapljince, bez obzira na vjeru i naciju. Možda bi 2. veljače bio najprikladniji datum, jer su u samoj Čapljini taj dan stradali mnogi Čapljinci. To bi mogao – i trebao – biti dan najhumanijeg prisjećanja na stradale i nevine žrtve.

 

 

Manifestacija “Dani sjećanja 2019. Čapljina” se nastavlja već sutra kada će se za vrijeme svete mise koja počinje u 17:00 sati upriličiti obred grličanja a poslije mise slijedi nastup klapa u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini.