Koncert Tatjane Romanić i Milice Pap

 

Pod našom organizacijom u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini 14. svibnja 2024. godine (utorak) s početkom u 19 sati održat će se koncert na klaviru i violini.

 

Na klaviru će nastupiti Milica Pap a na violini će se nastupiti Tatjana Romanić.

 

Tatjana Romanić (viola/violina) rođena je u Sarajevu u porodici muzičara. Sa šest godina počinje učiti violinu u Osnovnoj muzičkoj školi u Sarajevu, klasa Bašica Ivo,prof. Nakon završene Osnovne muzičke škole upisuje Srednju muzičku školu u Sarajevu, klasa prof. Sagrestano Dino i prof. Hrvoje Tisler.

 

U rujnu 1992. g. započinje redovan studij na Muzičkoj akademiji u Gracu, klasa red. prof. H. Auersperg (Hochschule fuer Musik und darstellende Kunst Graz), gdje redovno studira do 1996.g., kada prelazi u Beč u klasu prof. R. Kuechela, a nakon toga u klasu prof. B. Kuschnira i M. Vinokurova.

 

Vraća se 1999. g. u Sarajevo, gdje upisuje studij viole na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, klasa red. prof. Radoslava Medle iz čije klase dvije godine kasnije prelazi u klasu red. prof. Kamhi Davida, gdje nakon diplomskog upisuje i 2006.g. završava postdiplomski studij. Tijekom školovanja osvaja brojne prve i druge nagrade na takmičenjima bivše SFRJ i BiH. Članica je brojnih kamernih sastava, orkestara i nastupa kao solista. Sudjelovala je na brojnim seminarima i majstorskim tečajevima, od kojih treba istaći kurs Majstorske klase J. Bashmeta 2003.g., Siena, Italija. Obišla je zemlje od Amerike do Kine nastupajući kao solista i članica kamernih ansambala i orkestara.

 

Od 1999. do 2001.g. je bila član Sarajevske filharmonije, a potom radi kao prof. viole od 2005. do 2018.g. na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Asistirala je red. prof. D. Mihailoviću na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu od 2007. do 2009.godine, a od 2010. do 2016.g. bila je asistent i Viši asistent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Trenutno je na Masteru iz violine na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu u klasi red.prof. Vladimira Markovića. Od 2018.g, je na funkciji direktorice Srednje muzičke škole Sarajevo.

 

Milica Pap (klavir) je rođena u Sarajevu, u obitelji glazbenika, gdje je završila niže i srednje muzičko obrazovanje u klasama prof. Faride Mušanović i prof. Angeline Pap. Redovne studije nastavlja 1991. g., na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Zorice D. Stošić, gdje je i magistrirala. Dobitnik je brojnih nagrada za vrijeme studija i laureat raznih natjecanja.

 

Milica se usavršavala kod renomiranih pijanista i pedagoga: A. Valdma, N. LJ. Starkman, S. Bogino, S. Dorensky, L. Istvan, Y. Kot, R. Kehrer, L. Pogorelich, itd. Koncertirala je širom Europe, Maroka i Rusije. Specijalističke studije klavira/fuge/kompozicije/harmonije/polifonije završava u Luksemburgu, 2003/2004. g. Pedagoški rad započinje u Muzičkoj školi “Mokranjac” u Beogradu 1995. godine.

 

Ulaz na koncert je slobodan. Svi ste dobrodošli.