FOTO | Komorni zbor IVAN FILIPOVIĆ održao koncert u crkvi sv. Franje Asiškog

U organizaciji Centra za obrazovanje i kulturu Akademija Čapljine večeras je u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini održan koncert Komornog zbora IVAN FILIPOVIĆ iz Zagreba.

 

Ovaj događaj privukao je veliku pažnju publike, pa se pred mnogobrojnim posjetiocima u crkvi sv. Franje Asiškog fra Mile Vlašić, voditelj Centra za obrazovanje i kulturu Akademija Čapljina obratio nazočnima: „Danas gostuju naši susjedi iz Zagreba, naši prijatelji, oni su prvi put ovdje u Čapljini ali su se udomaćili, osjećaju se kao da su ovdje već duže vremena – zbor Ivan Filipović i njegov osnivač dirigent Goran Jerković. Sve ono što smo pročitali ili čuli o njima ovih dana nije ni blizu onog što ćemo čuti ovdje i zato je ovaj koncert nešto posebno te imamo večeras prigodu uživati u a capella pjevanju, uživati u prekrasnim skladbama. Na repertoaru imamo osam skladbi, svaka je posebna, svaka je drugačija, svaka je lijepa. Hvala Vam da ste došli večeras, u ovo subotnje večer, hvala Vam da ste prepoznali i kvalitetu zbora i našu ozbiljnost u radu.“

 

Komorni zbor “Ivan Filipović” visoko je cijenjeni hrvatski zbor. Osnovan 1998. godine u Zagrebu, broji 30-ak članova okupljenih oko jednog cilja – posvećenost savršenstvu, što je njegov zaštitni znak.

 

Zbor izvodi različitu zborsku literaturu od renesanse do suvremene glazbe. Do sada je ostvario nekoliko velikih oratorijskih djela, samostalno ili u suradnji s orkestrima (J. S. Bach, A. Bruckner, D. Buxtehude, A. Campra, Charpentier, J. Haydn, G. F. Handel, W. A. Mozart, A. Vivaldi i dr.). Sudjelujući na natjecanjima u Hrvatskoj ‘Širom svileta (Madarska, Italija, Njemačka, Kina, Turska i dr.) osvojio je 2 Grand Prixa i brojna zlatna odličja. Njegova kvaliteta prepoznata je i izvan Hrvatske tako je ostvario niz uspješnih turneja: Izrael, Tajvan, Njemačka, Francuska, Bugarska, Velika Britanija, a u lipnju 2015. godine Zbor je nastupio u Generalnoj Skupštini UN-a u New Yorku u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Ujedinjenih naroda.

 

Za svoj predani rad nagrađen je prestižnom strukovnom nagradom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Diploma Milka Trnina za 2008. godinu.

 

Osnivač, umjetnički ravnatelj i dirigent Zbora je Goran Jerković.

 

Večeras su posjetitelji imali priliku čuti sljedeće skladbe:

1. Guy Forbes (r.1958.): AVE MARIA
2. Anton Bruckner (1824-1896): AVE MARIA, WAB 6
3. Sergej Rihrnanjinov (1873-1943): BOGORODICE DJEVO, op.37. br.6
4. Ola Gjeilo (r.1978.): TOTA PULCIIRA EST MARIA
5. Eric Whitacre (r.1971.): SLEEP
6. Joško Ćaleta (r.1964.): ZITE
7. Fninz Xaver Biebl (1906-2001): AVE MARIA (Angelus Domini)
8. Joško Ćaleta (r.1964.): SVETOJ ŽRTVI USKRSNICI.