Međunarodni koncert klasične glazbe TRIO ARDEA

Projekt ARDEA, čiji je nositelj Centar za obrazovanje i kulturu Akademija Čapljine, a koji se realizira u partnerstvu s Udrugom Sve ostalo je glazba (HR)  te Ustanovom Gallus (SLO), uz podršku fonda Europske unije Creative Europe, namijenjen je razvijanju mladih nadarenih glazbenika te razvoju njihove publike. Prvi ciklus projektnih aktivnosti proveden je u sklopu međunarodnog seminara klasične glazbe koji je u našem gradu okupio 50-ak mladih glazbenika iz cijeloga svijeta, te četvoricu uglednih glazbenika i profesora iz Njemačke, Rusije i Hrvatske koji su u sklopu seminara  u kolovozu prošle godine održali i uspješne koncerte.

Nastavak projektnih aktivnosti  odvija se u ožujku 2018. godine koncertnom turnejom trija ARDEA u sastavu:

Ana Dolžan – violina,

Selma Hrenovica – violončelo,

Zerina Šabotić – klavir.

Selma Hrenovica rođena je u Sarajevu 1996. godine gdje i završava osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Dobitnica je nagrada na federalnim natjecanjima. Tokom školovanja učestvovala je na festivalima od kojih se mogu izdvojiti Sarajevo Chamber Music Festival, Sarajevska zima, Orchestra di pace Italia, ARDEA Čapljina i mnogi drugi. Pored toga usavršavala se kod poznatih violončelističkih pedagoga kao što su Balazs Mate, Dorina Laro, Dimas Moreno, Pietro Serafin,David Grigorian. Trenutno je studentica treće godine Muzičke akademije u Sarajevu u klasi prof. Belme Alić.

Zerina Šabotić, rođena je 1995. godine, glazbeno obrazovanje započinje 2004. godine u OMBŠ „Novo Sarajevo“ a 2014. godine završava Srednju muzičku školu u Sarajevu, smjer za solo klavir, u klasi profesorice Vedrane Mujkić. Dobitnica je dvije prve i jedne specijalne nagrade na Federalnim natjecanjima učenika i studenata glazbe, dvije treće nagrade na natjecanjima “Don Vincenzo Vitti” i “Gianluca Campochiaro” I prve nagrade i specijalne nagrade za izvođenje nacionalne kompozicije na internacionalnom natjecanju ‘Citta di Barletta’ u Italiji. Kao član klavirskog kvinteta osnovanog 2016. godine je osvojila prvu nagradu na natjecanju “Bistrički zvukolik u Hrvatskoj. Nastupala je kao solistica sa orkestrom Srednje muzičke škole u Sarajevu, i kamernim orkestrom Muzičke akademije. Učestvovala je na “A-festu” u Novom Sadu, Sarajevo Chamber Music Festivalu, Sarajevskim večerima muzike (SVEM), kao i na brojnim majstorskim radionicama gdje je surađivala sa pijanistima i profesorima klavira kao što su: Boris Kraljević, Rita Kinka, Kemal Gekić, Massimo Gon, Ruben Dalibaltayan, Orla McDonagh, Arnulf von Arnim. Trenutno je studentica četvrte godine Muzičke akademije u Sarajevu u klasi profesora Dragana Opančića.

Ana Dolžan, rođena je 01. lipnja 1992. godine u Kranju. Violinu je počela studirati u dobi od pet godina u razredu prof. Branka Marčan na Glazbenoj školi Kranj. Diplomirala je u klasi prof. Primus Novšak na Akademiji za glazbu u Ljubljani, s najviše bodova među violinistima.

Svoj komorni sastav ove tri mlade i uspješne glazbenice stekle su tijekom održavanja međunarodnog seminara klasične glazbe ARDEA u Čapljini, a na ovu turneju kreću 12. ožujka ove godine u Zagrebu (u Velikoj dvorani Matice hrvatske). Turneja započinje u Zagrebu, a nastavlja se u sljedećim gradovima:

Mostar (14. ožujka 2018.),

Čapljina (15. ožujka 2018.),

Dubrovnik (16. i 17. ožujka 2018.),

Ljubljana (18. ožujka 2018.),

Škofja Loka (19. ožujka 2018.).

Koncert u Čapljini održati će se u crkvi sv. Franje Asiškog 15. ožujka 2018. godine u 19:00 sati.

Ulaz je slobodan!

Na programu će biti izvedene sljedeće skladbe:

L. van Beethoven – Piano trio op. 1 no. 3 Es-dur,

B. Smetana – Piano trio op. 15 g-moll,

Boris Papandopulo – Rapsodia Concertante

I – Introduzione

II – Arioso

III – Danza.