Irena Vučić rođena je u Sarajevu, a svoje glazbeno obrazovanje započinje u Čitluku. Srednju glazbenu školu završava u Mostaru u klasi profesora Vasilija Buzmakova.

Po završetku srednjeg obrazovanja polaže prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje 2007. upisuje
studij violine. Godine 2012. na istoj diplomira u klasi profesora Gorana Končara i stječe akademski naziv magistra muzike.

Usavršavala se u radu s eminentnim violinistima i pedagozima kao što su Violeta Smailović-Huart, Goran Končar, Kimiko Nakazawa i Evgenia Epshtein.

Nastupala je kao solistica u gradovima Hrvatske, BiH i Italije. Zapažene recitale ostvarila je kroz suradnju s Maticom hrvatskom u ciklusu Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj u Zagrebu i Sarajevu, zatim u sklopu Mostarskog proljeća u Mostaru. Također nastupa kao članica komornog sastava i orkestra u BiH, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Italiji.

Od 2012. svoj rad usmjerava u pedagoškom smjeru i prima svoje prvo radno mjesto u Osnovnoj glazbenoj školi Brotnjo u Čitluku, a nakon toga u Srednjoj glazbenoj školi Široki Brijeg i u Glazbenoj školi Ljubuški.

Od 2012. do 2018. godine radi na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru kao asistent prof. Goranu Končaru na odsjeku Glazbena umjetnost, smjer Violina.

Od 2018. godine radi u Osnovnoj glazbenoj školi Metković, gdje uz suradnju s ravnateljem pokreću radionicu Mala škola violine za predškolski uzrast.

Učenici njezine klase dobitnici su brojnih nagrada na međunarodnim i federalnim natjecanjima u BiH i Hrvatskoj u disciplini violina i komorna glazba. Više puta nastupali su na Festivalu mladih talenata Hercegovine u organizaciji Simfonijskog orkestra Mostar.

Sudjelovala je kao članica žirija na 20. Federalnom natjecanju učenika i studenata glazbe u BiH.

U suradnji sa renomiranim violinistima i pedagozima kao što su Goran Končar, Evgenia Epshtein i Vladimir Marković organizira seminare za violiniste “Od učionice do scene” te “Seminar stručnog usavršavanja za gudače pedagoge, učenike i studente” u Mostaru. Jedna je od osnivača Međunarodnog seminara klasične glazbe “Ardea” u Čapljini.